Si no us podeu esperar, cliqueu a la portada i llegiu-lo per internet!
Si no us podeu esperar, cliqueu a la portada i llegiu-lo per internet!

L'autor

Antoine de Saint-Exupéry. Pilot d'aviació i periodista, estudiós i científic i també il·lustrador. Autor de diversos llibres que tenen com a protagonista el fet de volar. El seu avió va desaparèixer mentre volava i no el van trobar fins al cap de molts anys.

Edat

Per a ser llegit amb algú més gran al costat per l'argument que proposa, però es pot llegir des de ben petits!


Argument

A mil milles de cap terra habitada, enmig del desert, sol i amb l’avió espatllat, un pilot es desvetlla a trenc d’alba davant la presència d’un infant peculiar que li demana: “Si us plau... dibuixa’m un be!”.

Davant la perplexitat del pilot, que va responent les preguntes i curiositats de l’infant, anem coneixent el Petit Príncep i veiem com creix la seva relació amb l’aviador. Sabem que ve d’un asteroide on viu juntament amb una rosa fràgil i presumida i tres volcans, que cal escurar cada dia. La curiositat i l’afany de descobrir l’amistat l’empenyen a viatjar per diferents planetes on coneix diversos personatges que el fan pensar que els adults, decididament, són gent estranya.

Finalment, arriba a la Terra, on coneix una guineu que esdevé especial per a ell, un personatge clau que el fa retornar a la seva veritable essència i raó de ser.

El llibre ens parla de valors com la infància i l'adultesa, l'amistat i l'amor i el valor espiritual de les coses.

On el puc trobar?

El podeu trobar a la biblioteca en l'edició de l'editorial Estela. Es llegeix en pocs dies, només té 40 pàgines, però estan molt i molt ben aprofitades!


Espai de debat

Llegim i comentem a sota el primer capítol del llibre, que diu així...


Capítol 1

Quan tenia sis anys, una vegada vaig veure un dibuix magnífic en un llibre sobre la selva verge que es deia Històries viscudes. Representava una boa empassant-se una fera. Aquí teniu la còpia del dibuix. El llibre deia: "Les boes s'empassen la presa tota sencera, sense mastegar. Després no es poden moure i dormen durant els sis mesos de la digestió."

Captura de pantalla 2014-10-30 a les 21.18.42.png

Hi vaig rumiar molt, aleshores, en les aventures de la selva i, per la meva banda, amb un llapis de color, vaig fer el meu primer dibuix. El meu dibuix número 1. Era així:

Captura de pantalla 2014-10-30 a les 21.19.03.png

Vaig ensenyar la meva obra mestra a les persones grans i els vaig preguntar si el dibuix els feia por. El meu dibuix no representava un barret. Representava una boa que digeria un elefant. Aleshores vaig dibuixar l'interior de la boa, perquè les persones grans ho poguessin entendre. Sempre necessiten explicacions.

Em van respondre :"¿ Per què hauria de fer por un barret ?" necessiten explicacions. El meu dibuix número 2 era així:

Captura de pantalla 2014-10-30 a les 21.19.10.png

Les persones grans em van aconsellar que deixés estar els dibuixos de boes obertes i tancades i que més valia que m'interessés per la geografia, la història, el càlcul i la gramàtica. Així va ser que vaig abandonar a l'edat de sis anys una magnífica carrera de pintor. M'havia desanimat el fracàs del dibuix número 1 i del dibuix número 2. Les persones grans no entenen mai res, totes soles, i per als nens és molt pesat haver-los de donar sempre explicacions i més explicacions.

Per això vaig haver d'escollir un altre ofici i vaig aprendre a pilotar avions. He volat una mica per tot el món. I la geografia, és veritat, m'ha servit molt. Sabia distingir, al primer cop d'ull, la Xina d'Arizona, És molt útil, si t'has perdut durant la nit. D'aquesta manera, al llarg de la vida, he tingut un pila de contactes amb una pila de gent seriosa.

He viscut molt entre les persones grans. Les he vistes de molt a prop. Això no ha fet millorar gaire Quan en trobava una que em semblava una mica lúcida, hi feia l'experiment del dibuix numero 1, que sempre he conservat. Volia saber si era realment comprensiva. Però sempre em responia: "És un barret." Aleshores ja no li parlava ni de boes, ni de selves verges, ni d'estrelles. Em posava al seu nivell. Li parlava de bridge(1), de golf, de política i de corbates. I la persona gran estava ben contenta d'haver conegut un home tan assenyat.


(1) El bridge: és un jocs de cartes de persones grans

Add Discussion